4TPOXOi: Οδηγούμε το ελληνικό Keraboss Super K

Του Χρήστου Αποστολόπουλου

Το Keraboss Super K είναι και επίσημα εδώ. Με πινακίδες κυκλοφορίας και πλήρη νομιμοποίηση, προκειμένου να κυκλοφορεί και να διατίθεται στην Ελλάδα. Το οδηγούμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Πριν λίγες μέρες η είδηση ότι το Keraboss Super Κ κατάφερε να εκδώσει πινακίδες κυκλοφορίας ξεπερνώντας ύστερα από πολλά χρόνια το «τέρας» της γραφειοκρατίας της χώρας μας, κατέκλεισε το διαδίκτυο. Και όχι άδικα.

Τι ακριβώς είναι στην πραγματικότητα το Keraboss Super K; Σίγουρα, δεν πρόκειται για ένα μαζικής παραγωγής όχημα που κατασκευάζεται από έναν μεγάλο, καταξιωμένο οίκο ή αυτοκινητοβιομηχανία. Εν προκειμένω, έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερη κατασκευή φτιαγμένη κυριολεκτικά στο χέρι από την Keraboss Cars Manufacturing, που έχει ως κινητήριο μοχλό τον Παύλο Κεραμπό και τη σύζυγο του, Στέλλα.

Το Keraboss Super K, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε, είναι ένα όχημα που εντάσσεται στην ειδική κατηγορία που τιτλοφορείται ως «Μεμονωμένα Οχήματα Ιδιαίτερης Κατασκευής» φέροντας όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και εγκρίσεις για ελεύθερη κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους – ως επιβατικό όχημα.

Το πολυεστερικό «περίβλημα» του, αλλά και το γαλβανιζέ του πλαίσιο, τα οποία κατασκευάζονται εξολοκλήρου από την Keraboss Cars Manufacturing και τους συνεργάτες της στη χώρα μας, αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία της κατασκευής εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, αντοχή και μακροζωία «απέναντι» στην υγρασία και το αλάτι της θάλασσας – κάτι που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του Super K ως island car.

Το αμάξωμα, που θυμίζει κάτι από στρατιωτική κατασκευή και μικρό SUV όχημα, έχει μήκος κάτω από 3,4 μ., με το ύψος και το πλάτος του να είναι σχεδόν ταυτόσημα (1.590 και 1.560 χλστ.). Μπορεί να χαρακτηρίζεται «ελληνικό», μιας και το πλαίσιο του είναι πράγματι «ελληνικό», όπως και το εξωτερικό του περίβλημα που «κουμπώνει» πάνω στο σασί, εντούτοις το Keraboss Super K χρησιμοποιεί επιμέρους μηχανικά μέρη και εξαρτήματα από άλλους κατασκευαστές – πρωτίστως της smart, την οποία γνωρίζει πολύ καλό ο Παύλος Κεραμπός.

Ο ελαφρώς μεταχειρισμένος κινητήρας του 1,0 λίτρου του Super K είναι της Mitsubishi – και για την περίσταση εκείνος που κινούσε το smart δεύτερης γενιάς. Αποδίδει 72 ίππους και συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με 5 σχέσεις. Στο ιδιαίτερα λιτό εσωτερικό του τα πάντα «φωνάζουν» smart, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία ανέσεων, όπως τα… πλευρικά παράθυρα και ο κλιματισμός. Σε αντίθεση, βασικά στοιχεία ασφάλειας, όπως το ABS και το ESP, δηλώνουν βροντερό «παρών», όπως και η δυνατότητα παραγγελίας του αυτοκινήτου με 4 θέσεις.

Αν και δείχνει έτοιμο να… ορμήσει στο χώμα, το πισωκίνητο Super K δεν είναι ένα καθαρόαιμο off-road όχημα. Όχι ότι δεν θα τα καταφέρει στο πατημένο γαρμπίλι, σ’ έναν βατό χωματόδρομο ή σε μικρές εκτός δρόμου αναρριχήσεις – το αντίθετο μάλιστα. Από εκεί και πέρα, στην άσφαλτο η ελληνική δημιουργία της Keraboss Cars Manufacturing «παραδίδει» ό,τι ακριβώς υπόσχεται, χωρίς ποτέ να διαφημίζει κάτι που δεν μπορεί να πετύχει. Καθοριστικής σημασίας για την «ευκίνητη» συμπεριφορά του Super K είναι η ρύθμιση της ανάρτησης, που δεν αφήνει το ελαφρύ αμάξωμα των 840 κιλών να γείρει. Παρ’ ότι σχεδόν εκμηδενίζει τις κλίσεις (σ.σ.: στοιχείο που αρχικά ξενίζει αλλά εν συνεχεία εκτιμάται δεόντως!), προσφέρει ικανοποιητική άνεση, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι μικρές αναπηδήσεις του πίσω άξονα στα πολύ «κατσαρά» των ελληνικών δρόμων.

Από εκεί και πέρα, το τιμόνι με τη χαρακτηριστική ελαφριά αίσθηση, ελέω έντονης υποβοήθησης, καθιστά το Super K παιχνίδι στους ελιγμούς, και μένει μόνο η εξοικείωση του οδηγού μαζί του στις πιο υψηλές ταχύτητες. Ο  κινητήρας, από την άλλη, σίγουρα ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, έχοντας να επιτελέσει ένα εύκολο έργο, χάρη στο ελαφρύ και στιβαρό, όπως αποδεικνύεται, αμάξωμα. Επί της ουσίας, ακούγεται όσο… πρέπει στο δίχως ίχνος ηχομόνωσης εσωτερικό του Super K, προσφέροντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ικμάδα στις ενδοαστικές μετακινήσεις – και σε ασφαλές περιβάλλον εκτός πόλης, τελική ταχύτητα που φτάνει τα 145 χλμ./ώρα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο 4ΤΡΟΧΟi